Schematische werking zonneboiler: koud water komt in een geïsoleerd voorraadvat (B). Het collectormedium wordt via de zonnecollector (C) opgewarmd door zonnestraling (D), waardoor het water in het vat verhit wordt en warm water afgegeven kan worden (E). De watertemperatuur in het vat is bovenin (F+) doorconvectie warmer dan het water onderin het vat (G-)

(bron wikipedia)

 


Energiebesparing

De jaarlijkse besparing bedraagt 150 tot 200 kubieke meter aardgas bij een kollektor-oppervlak van ongeveer drie vierkante meter. Voor een gemiddeld huishouden tot vier personen scheelt dat ongeveer de helft van het verbruikte gas voor het verwarmen van het tapwater.


Bouwvergunning

In het Vlaams Gewest heb je geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler of fotovoltaïsche zonnecellen op een plat dak of van max. 20% van de oppervlakte van een schuin dak.


Legionellabacterie

Een zonneboiler vergroot niet de kans op de aanwezigheid van de legionellabacteriën die de veteranenziekte kunnen veroorzaken. De zonneboiler warmt het water op tot wel 90°C. Bij onvoldoende zonlicht zorgt het verwarmingstoestel voor naverwarming. Daardoor heeft het warme tapwater altijd een temperatuur van minstens 60°C. Hiermee is het gevaar van legionellabacteriën in het warme water minimaal en vergelijkbaar met andere warm-tapwaterapparatuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.