Een zonnecollector is een apparaat dat zonlicht omzet in warmte. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden voor proceswarmte, het verwarmen van ruimtes of (tap)water.

Het principe van een zonnecollector is eenvoudig: wanneer een metalen voorwerp een tijd in de zon ligt, wordt het warm. Zonnecollectors maken gebruik van dat zelfde principe. Een zonnecollector is over het algemeen een metalen voorwerp waar een medium doorheen stroomt en zo de gewonnen warmte afvoert.

Er zijn veel verschillende typen zonnecollectoren. Een aantal voorbeelden: Vlakke-plaat collector, Vacuüm buizen met reflectors, Ondiepe zonne-vijver, Diepe zonne-vijver, Buizenregisters verwerkt in grote oppervlakken, CPC collector, Cilindrische reflector, Parabolische trog, Fresnel reflector met brandlijn, Parabolische kom, Centrale ontvangers in een veld met spiegels. Van deze typen worden vooral de vlakke-plaat collector en de ‘vacuüm buizen met reflector’ gebruikt voor decentrale opwekking en de parabolische trog voor centrale opwekking.

Uiteraard zijn er ook conventionele oplossingen mogelijk, vraag advies voor de beste lange termijn oplossing !

Zonnecollectoren ingewerkt in
een dak verwarmen het zwemwater.


Deze website maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.